Redoutes zijn verdedigingswerken die werden gebruikt tijdens de militaire geschiedenis. Het zijn kleine forten, bastions of wachttorens die werden gebouwd als onderdeel van een groter verdedigingssysteem, zoals een vesting of een fortificatielinie.
Redoutes werden vaak gebruikt om strategische punten te verdedigen, zoals kruispunten, bruggen of andere belangrijke doorgangen. Ze werden meestal gebouwd op een verhoogde positie, zoals een heuvel of een berg, om een beter uitzicht te hebben over het omringende terrein en om het voor de vijand moeilijker te maken om de redoute te naderen.
Redoutes waren meestal klein van omvang en hadden vaak maar één of twee kanonnen. Ze werden bemand door een kleine groep soldaten en waren bedoeld om de vijand op afstand te houden totdat er versterkingen arriveerden.
Redoutes werden vaak gebouwd in de 17e, 18e en 19e eeuw en werden gebruikt tijdens vele oorlogen en conflicten in Europa en daarbuiten.
Hoewel de redoutes van weleer al lang verdwenen zijn, vormen de verhalen erachter de aanzet voor de bouw van een serie nieuwe uitkijkheuvels. In de Liemers zijn vier redoutes te vinden. De laatst gebouwde redoute Revensweert maakt de rij van 4 redoutes compleet. De andere redoutes in de Liemers zijn te vinden in de Geuzenwaard en de Ossenwaard. Deze moderne variant van de uitkijktoren, wachttoren of veldschans is ontworpen door kunstenaar Paul de Kort. Het zijn piramides van klei. Via een betonnen trap is het bordes bereikbaar; vandaar is een goed uitzicht over de omgeving.
Ontdek de Redoutes met de fietsroute van de Rafelroutes.